Vindmøllepenge gør gavn i landdistrikterne

Vindmøllerådet har netop fordelt 1,7 mio. kr. til 15 forskellige projekter rundt omkring i Randers Kommune. Og ifølge ansøgerne betyder pengene rigtig meget for de lokalsamfund, der får del i midlerne.

18. december 2015 - Oprettet af Steven Holst

Hver gang nogen sætter en vindmølle op, så giver staten et beløb til almennyttige formål i den kommune, hvor møllen bliver sat op. Randers Kommunes vindmølleråd har på denne baggrund netop imødekommet 15 ansøgninger om støtte til lokale projekter i kommunen.

”Der var mange spændende projekter at vælge imellem,” siger borgmester Claus Omann Jensen, som er formand for Vindmøllerådet og tilføjer:
”Der er heldigvis mange ildsjæle med mange gode ideer ude i lokalsamfundene rundt omkring i Randers Kommune, og derfor kunne vi nemt have delt endnu flere penge ud. Vi håber og tror dog, at de 1,7 mio. kr., som Vindmøllerådet havde til rådighed, vil gøre en væsentlig forskel for projektholderne og de landsbyer, hvor pengene bliver brugt,” siger Claus Omann Jensen.

Understøtter politikken
Også formanden for landdistriktsudvalget i Randers Kommune, Lars Søgaard, har været med til at fordele pengene fra Vindmøllerådet til de 15 lokale projekter.
”Midlerne fra Vindmøllerådet kommer til at understøtte den linje, vi i landdistriktsudvalget ønsker at lægge, og som også kommer til udtryk i landdistriktspolitikken,” fastslår Lars Søgaard og tilføjer:
”Støtten til de mange lokale ildsjæles arbejde suppleres godt af vores landdistriktspolitik, hvor det overordnede mål er, at det skal være attraktivt at bo, drive virksomhed og besøge vores landsbyer og landdistrikter,” konstaterer han.

Renovering af forsamlingshuset i Øster Velling
Øster Velling forsamlingshus er fra 1899, og det kan ses. Huset er det eneste mødested i byen, men trænger voldsomt til en kærlig hånd. Helt præcist 1,3 mio. kr. vil den omfattende renovering koste, og byens ildsjæle har med et tilsagn fra Vindmøllerådet på 200.000 kr. mere end halvdelen af finansieringen på plads.
”Pengene fra Vindmøllerådet fik os til at ånde lettet op,” fortæller Mette Høst Hammershøj, der er med i bestyrelsen for forsamlingshuset og tovholder på renoveringsprojektet. Hun fortsætter:
”Pengene falder på et tørt sted. Det gør en stor forskel og er afgørende for at vi kan komme i gang.” Forsamlingshuset skulle enten renoveres eller nedlægges. Projektet er derfor afgørende for at Øster Velling fremover har et mødested, og det har fået borgerne i hele byen til at rykke sammen.
”Stemningen i byen er vendt, og afmagtsfølelsen er afløst af troen på, at vi sammen kan udrette noget,” fortæller Mette Høst Hammershøj og understreger, at både LAG og Randers Kommunes landdistriktsservice har været en kæmpe hjælp undervejs i processen.

Ny legeplads ved Træningshuset i Asferg
I Asferg står træningshuset som noget helt centralt i forhold til aktiviteter og fællesskab. I 2014 fik huset tilskud fra Vindmøllerådet til at lægge solceller på taget. Med de gode erfaringer fra sidste år søgte Asferg Borgerforening derfor i år Vindmøllerådet om 160.000 kr. til at etablere en legeplads i tilknytning til Træningshuset, og også denne ansøgning blev imødekommet.
”Det kommer til at betyde rigtig meget,” siger Tea Grud fra Asferg Borgerforening og fortæller, at man i Asferg selv har samlet ind, så der i alt er 235.000 kr. at gøre godt med til den nye legeplads. Med etableringen af en legeplads vil man også nå i mål med færdiggørelse af udenomsarealerne ved Træningshuset.
”Asferg er et samfund, der står sammen, og nu bliver Træningshuset et endnu større samlingssted for hele byen,” fastslår Tea Grud.

Støtten fra Randers Kommunes Vindmølleråd er betinget af, at Energistyrelsen godkender de lokale prioriteringer. Dette ventes at ske i løbet af februar.