Landsbyudvikling – landsbyerne skal være forkant i stedet for udkant

Ifølge forfatter og journalist Karen Lumholt, skal landsbyerne blive bedre til at fortælle de gode historier og derved øge tiltrækningen af nye ildsjæle og frivillige i landsbysamfundene.

Man bliver lykkeligere af at leve på landet og i landsbysamfundene, hvis man skal tro oplægsholder og journalist Karen Lumholt.

20. april 2016

”Folk på landet er lykkeligere – de andre i storbyerne ved det bare ikke”, lyder det fra oplægsholder og journalist Karen Lumholt.

Omdrejningspunktet for Karen Lumholts oplæg er, at øget tilflytning til og virkekraft i landsbysamfundene, fordi landsbyerne kan være modsvaret på den mangel på fællesskab og sociale relationer, som til stadighed kendetegner livet i de større byer, hvor travlhed, stress og livet på de social medier i høj grad har taget over.

Befolkningstilstrømningen til landsbyerne er en konsekvens af et brud med den stigende individualisering og manglende personlige relation i hverdagen, som mange mennesker oplever.

Iværksætteri og virketrang

Karen Lumholt er via grundig research af Damarks landsbysamfund kommet frem til, at unge som gamle rykker mod landsbyerne for i højere grad at søge fællesskabet og for blive bedre til at mærke sig selv ved at komme tættere på naturen, økologien og friluftslivet.

Hertil kommer, at tilstrømningen af unge par og familier til landsbyerne har en positiv effekt på iværksætteri og virketrang. Det er nemlig ofte disse mennesker, der også har lysten til at blive både selvstændige og frivillige i forskellige projekter og foreninger i landsbyerne. 

”Derfor ser vi også at vækst og jobskabelse i visse landsbyområder er højere end i nogle af byerne”, fortæller Karen Lumholt. Og samtidig nyder landsbysamfundene også godt af de frivillige kræfters involvering i f.eks. byudviklingsprojekter og deleøkonomiske initiativer.

Men hvorfor flytter endnu flere så ikke ud i landsbyerne?

Ifølge Karen Lumholt, så frygter folk skolelukninger, jobmangel og det dårlige omdømme, der kan være forbundet med et liv på landet. Det landsbyerne kan gøre for at modvirke dette, er at blive endnu bedre til at fortælle de gode historier om det sociale fællesskab, nærheden til de andre borgere i landsbyen, og den mulighed tilflyttere har for gøre en positiv forskel i et lokalsamfund. ”Det er vigtigt, at landsbyerne tager godt imod de nye tilflyttere, dyrker de lokale særheder og indgår i samspil med de relevante myndigheder, herunder kommunen, der kan hjælpe med at realisere de projektidéer, der udvikles i landsbyerne”, lyder Karen Lumholts udgangsbøn.

Besøg Karan Lumholts hjemmeside her