Asferg - når vilje og fællesskab baner vej for lokalsamfundet

Godt 600 beboere, 13 kilometer nord for Randers, 17 kilometer syd for Hobro, ligger Asferg, som er en lille by i Østjylland. Det er blevet et sted, hvor de har en ukuelig vilje, og de nægter at stå passive på sidelinjen og se byen dø ud. De har taget sagen i egen hånd.

Henrik Vangsted og Kurt Henriksen foran fremtidens idræts- og kulturhus

29. marts 2016

I begyndelsen af byen Asferg ligger fremtidens idræts- og kulturhus, som er blevet byens fæstning, men det er også et symbol på, hvad beboere i et lille lokalsamfund kan opnå, hvis viljen er der. Bygningen blev opført i marts 2014. Fremtidens idræts- og kulturhus havde ikke stået der, hvis det ikke havde været for beboerne i Asferg og deres vilje – og den kraft og de ressourcer de sammen mobiliserer - når de går sammen, udtaler to af byens ildsjæle Henrik Vangsted og Kurt Henriksen.

Fremtidens idræts- og kulturhus er blot et eksempel på, hvad beboerne i fællesskab har opnået. Den lokale købmand i Asferg var nødsaget til at lukke, men beboerne i byen nægtede simpelthen at miste deres lokale købmand. De gik derfor sammen om at skaffe midler til at åbne købmanden igen, som nu beskæftiger 10 medarbejdere. 600.000 kroner blev der samlet ind i den lokale by. Det er en økonomisk størrelse, som beretter om, at beboerne i byen støtter op om de lokale projekter. Det var folkets projekt.

Asferg bliver således et billede på en ’moderne’ land-by, hvor de gamle værdier om fællesskab og hovmodighed lever på bedste vis.

Byens fæstning

100 meter banen forener Asferg skolen og fremtidens idræts- og kulturhus. Fremtidens idræts- og kulturhus er skabt på baggrund af et fundament af ukuelig vilje, lokal indsamling, EU-midler m.m.. Men fremtidens idræts- og kulturhus er ikke blot et træningshus ifølge Henrik Vangsted og Kurt Henriksen. Huset rummer nemlig forskellige aktivitetstilbud lige fra et moderne motionscenter, legeplads, forsamlingssted for ældresagen og udendørsfodboldbaner. Ja, det er et sted, hvor beboere kommer uanset alder og hvor den lokale mangfoldighed lever. Fremtidens idræts- og kulturhus værner om det lokale, men er ligeledes en magnet for folk uden for Asferg. Ca. 40 % af gymnastikafdelingens medlemmer kommer ude fra. Det store aktivitetsniveau i fremtidens idræts- og kulturhus har samlet set medført mere en én fuldtidsstilling. Bl.a. beskæftiges en aktivitetskoordinater, rengøringspersonale og personale til service og vedligehold.

Projekterne har ikke været nogen foræring til byen, men er et resultat af flid og ildsjæle”, udtaler Henrik Vangsted. I 1993 hvor Henrik flyttede til byen, var der ingen gymnastiktilbud, hvor der i dag udbydes en mangfoldighed af forskellige idrætstilbud.

Opskriften på Asfergs succes er ukuelighed og vilje. Ikke overraskende repræsenteres byen af byportene, som forestiller vikingeskibe. I Asferg er de klar til kamp.